miercuri, 14 ianuarie 2009

Pe langa ele trecem!




Sunt atatea lucruri in tara asta frumoase pe care ochiul le vede,dar creierul se impotriveste sa le ''de-a viata''. In centru Pitestului exista o bisericuta din lemn care nu are mai mult de doi metri lungime. Cine o stie? A vazut-o cineva?
Am sentimentul ca nu foarte multi stiu despre ce vorbesc! Iar daca printre cei ce citesc acum sunt cativa care au idee la ce ma refer numarul lor scade atunci cand pun intrebarea: <>
Mie mi-a starnit imediat interesul cand am vazut-o si am inceput sa privesc scurtul istoric, informatie pe care am sa v-o redau imediat:
''Pe acest loc s-a aflat Biserica Sfantul Nicolae, cunoscuta si ca ''Biserica cu ceas'', construita
in secolul 18. In anul 1802 a fost darmata de un cutremur; refacuta in 1812 Episcopul Iosif. Conform pisaniei din 30 octombrie 1812,biserica avea doua hramuri, a Sfantului Nicolae si a Sfantului Pantelimon;arsa in 1848;refacuta si zugravita in 1864.
la 30 aprilie 1878 in prezenta si la solicitarea domnitorului Carol I, in aceasta biserica s-a oficiat primul Te.Deum intru glorificarea armatei romane victorioase.
Razboiul de independenta la 23 aprilie la 1962 prin decret s-a pecetluit darmarea bisericii Sfantului Nicolae, pentru a fii stearsa imediat de pe fata pamantului si mai apoi din constiinta pitestenilor, a fost nevoie de tancurile armatei. Pisania originala a bisericii se pastreaza in lapidoriumul Muzeului JudeteanArges ca si ceasul,iar clopotul mare la biserica din Podul Brosteni. Macheta bisericii Sfantul Nicolae a fost realizata de catre sculptorul Ion Moise in cadrul celei de-a opta editii a simpozionului de sculptura Gheorghe Iliescu-Calinesti organizat de Primaria Municipiului Pitesti si Centrul Cultural Pitesti''

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu