miercuri, 14 ianuarie 2009

...15 ianuarie 1850-15 iunie 1889...




Sunt sigura ca multi dintre voi si-au dat seama ce reprezentata aceste date. '' Luceafarul poeziei romanesti'', Mihai Eminescu s-a nascut la 15 ianuarie 1850 in Botosani si a plecat dintre noi pe 15 iunie 1889 in Bucuresti.
A fost poetul, prozatorul si jurnalistul roman,socotit de cititorii romani si de critica literara drept cel mai important scriitor romantic din literatura romana.
*PRIMII ANI
Al saptelea copil al caminarului Gheorghe Eminovici si al Ralucai se inscrie in clasa a-III-a primara in Cernauti, dupa ce facuse primele clase acasa in satul Ipotesti.
In 1859-1860 termina clasa a parta primara clasificat al 5-lea dintre 82 de elevi.
*ANII DE FORMARE
15.3.1865 demisioneaza din postul de copist pe care-l ocupa la Comitetul permanent al judetului Botosani.Insoteste trupa teatrala Fanny Tardini-Vladicescu, toamna revenind la Cernauti si instalandu-se in casa lui Aron Pumnul ca bibliotecar.
*DEBUTUL
12.1.1866 cu poezia ,,La mormantul lui Aron Pumnul,, intr-o brosura votitiva ,, Lacramioarele invataceilor gimnagiasti,,. La 25 februarie publica in ,,Familia,, din Pesta, cu numele schimbat de Iosif Vulcan in Mihai Eminescu, poezia ,,De-as avea,, . Pe vara se afla ca privatist la Blaj.
1867 Actor si sufleor in trupa lui Iorgu Caragiale din Bucuresti.
1868 Din mai pana in toamna colinda cu trupa lui Matei Pascaly prin Transilvania si Banat. Incepe sa lucreze la romanul "Geniul pustiu". Din toamna sufleor la Teatru National.
*STUDENT LA VIENA SI BERLIN
1870 Debutul publicistic la "Albina" si articolele de politica nationala "Federatiunea". La 15 aprilie publica prima poezie '' Venere si Madona'' in ''Convorbiri literare. In noiembrie ii apare in aceeasi revista si ''Fat-Frumos din lacrima''.Ia parte la lucrarile pentru serbarea de la Putna, iar dupa aceea merge la Ipotesti.
1871 Urmeaza in continuare ca student auditor, cursuri de filosofie, drept, economie politica si filologie romanica. In august e la Ipotesti apoi la Cernauti
1872 Isi continua studiile la Viena.La 1 septembrie citeste la ''Junimea'' in Iasi nuvela ''Sarmanul Dionis'' care se publica in '' Convorbiri literare''. In noiembrie e la Berlin, iar in decembrie se inscrie la universitate ca student regulat, ceea ce inseamna ca intre timp captase un certificat de absolventa a studiilor liceale.
*REINTOARCEREA IN TARA
1876 La inceputul verii, guvernul liberal destituie pe Eminescu din postul de revizor scolar. Este primit redactor al partii neoficiale si corector al "Curierului de Iasi" unde publica nuvela "La aniversare" si "Cezara". Vrea sa convinga pe Veronica Micle, mama a doua fete, sa fuga cu el in lume.
1877 Silit sa scrie lucrari in care nu credea, la inceputul toamnei demisioneaza de la "Curierul de Iasi". La 27 octombrie este numit redactor al ziarului "Timpul" din Bucuresti si, lasand o scrisoare violenta Veronicai, paraseste Iasul.
1879 6 august, ii scrie Veronicai mangaind-o pentru moartea sotului. Publica in ''Convorbiri literare'' : ''Atat de frageda'', scrisa pentru Veronica, dar pe care o comunica si Mitei Kremnitz, cumnata lui Maiorescu, ''Sonete'', ''Freamat de codru'', ''Revedere'', ''Despartire''. Veronica il viziteaza la Bucuresti.
1880 Devine redactor sef la Timpul. Tradat de Veronica cu Caragiale, se impaca dupa o scurta cearta.
1881 Publica intre 1 februarie si 1 septembrie cele patru Scrisori in Convorbiri, retinand pe a cincea, Dalila.
1882 Sfarseste ultima forma a marelui poem ''Luceafarul'', inceput in 1880. "Nu voi iubi niciodata o alta femeie", scrie Veronicai la 28 februarie. Veronica il viziteaza in mai.

In anii urmatori apare boala si implicit moartea, dar pentru ca nu demult am pierdut pe cineva drag nu vreau sa vorbesc despre EA.....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu